ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

 

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των χωρών μελών της καθώς και με εκείνα τρίτων χωρών. Επίσης, η προαγωγή της Ευρώπης των πολιτών, η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της άμεσης επαφής και των κοινών εκπαιδευτικών και άλλων ευκαιριών των νέων, καθώς και η ενεργοποίηση του συνολικού επιστημονικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική και πολιτική συνοχή της.

 

Σπουδές (ERASMUS+ STUDIES)

Υπεύθυνη: Επίκ. Καθ. Α. Αγγελίδου

Οι προπτυχιακοί/ές, μεταπτυχιακοί/ές και διδακτορικοί/ές φοιτητές/τριες που μετακινούνται μέσω του προγράμματος ERASMUS+ Studies διανύουν μια περίοδο των σπουδών τους σε ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που συμμετέχει στο πρόγραμμα, σε αντικατάσταση της αντίστοιχης περιόδου σπουδών στο Πανεπιστήμιό τους.

Το πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS+ παρέχει οικονομική ενίσχυση στους/στις μετακινούμενους/νες φοιτητές/τριες, ανάλογα με τις εκάστοτε ισχύουσες διαπανεπιστημιακές συμφωνίες και τους κανονισμούς του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Οι συμμετέχοντες/χουσες φοιτητές/τριες απαλλάσσονται από την πληρωμή διδάκτρων, εξέταστρων και τελών χρήσης βιβλιοθήκης στο ίδρυμα υποδοχής.

Όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα φοιτητικής κινητικότητας ERASMUS+ σύμφωνα με τους Κοινοτικούς κανονισμούς είναι:

  • Οι μετακινούμενοι/ες φοιτητές/τριες να είναι πολίτες κράτους μέλους της Ένωσης ή να τους έχει αναγνωρισθεί από ένα κράτος μέλος το καθεστώς του απάτριδος, του πρόσφυγα ή του μόνιμου κατοίκου.
  • Οι μετακινούμενοι/ες να είναι εγγεγραμμένοι/ες στο προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος.

 

Η οικονομική ενίσχυση ERASMUS+:

Α) δεν προσφέρεται σε φοιτητές/τριες που έχουν λάβει προηγούμενη ενίσχυση ERASMUS+ ή σε φοιτητές που ενισχύονται από άλλο κοινοτικό πρόγραμμα,

Β) δεν αναστέλλει την παροχή εθνικής υποτροφίας, δανείου ή ενίσχυσης.

Η επιλογή των μετακινούμενων φοιτητών/τριών γίνεται από το ίδρυμα προέλευσής τους (το ίδρυμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι σε πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στη λήψη τίτλου και στο οποίο θα επιστρέψουν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν τον τίτλο σπουδών τους). Η Συνέλευση του Τμήματος ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών/τριών του στο πρόγραμμα ERASMUS+.

Δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ERASMUS+ οι φοιτητές/τριες που:

  • έχουν ολοκληρώσει το δεύτερο έτος σπουδών τους
  • έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε δώδεκα (12) υποχρεωτικά μαθήματα
  • έχουν πτυχίο ξένης γλώσσας.

 

Η παρακολούθηση προγράμματος σπουδών στο ίδρυμα υποδοχής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις (3) και μεγαλύτερη από έξι (6) μήνες, χωρίς την άδεια της Συνέλευσης του Τμήματος.

  • Αναγνωρίζεται η φοίτηση του/ης εξερχόμενου/ης φοιτητή/τριας κατά την παραμονή του/της στο πανεπιστήμιο υποδοχής, εφόσον ο φοιτητής/τρια παρακολουθήσει τα μαθήματα που έχει επιλέξει και παρουσιαστεί στις εξετάσεις.
  • Αναγνωρίζονται τα μαθήματα στα οποία ο/η εξερχόμενος/η φοιτητής/τρια έχει εξεταστεί επιτυχώς στο ίδρυμα υποδοχής είτε α) ως μαθήματα αντίστοιχα του προγράμματος σπουδών του τμήματος, είτε β) ως Μαθήματα Εκτός Τμήματος (ΜΕΤ), είτε γ) ως μαθήματα επιλογής (ΜΕΤ ERASMUS), όταν δεν υπάρχει αντιστοιχία με κάποιο μάθημα του Προγράμματος Σπουδών.
  • Δεν αναγνωρίζονται μαθήματα που ο/η φοιτητής/τρια έχει ήδη περάσει με επιτυχία στο ίδρυμα προέλευσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
- Oι φοιτητές/τριες του Τμήματος που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ERASMUS+ μπορούν να παρακολουθήσουν κατά τη φοίτησή τους στο Τμήμα έως 6 ΜΕΤ (ως ΜΕΤ χαρακτηρίζονται και τα μαθήματα ΜΕΤ ERASMUS).
- Στην επιλογή των μαθημάτων ΜΕΤ ΕRASΜUS οι εξερχόμενοι/ες φοιτητές/τριες εγγεγραμμένοι/ες από το ακαδ. έτος 2018-19 και μετά οφείλουν να λάβουν υπόψη τους ότι για τη λήψη πτυχίου πρέπει να συγκεντρώσουν είκοσι (20) υποχρεωτικά και κατ’ελάχιστον 240 ECTS.
- Οι εξερχόμενοι/ες φοιτητές/τριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS+ καλούνται να μην δηλώσουν μαθήματα ΜΕΤ στη δήλωση μαθημάτων τους κατά το εξάμηνο απουσίας τους στο εξωτερικό.

Για τους/τις φοιτητές/τριες AMεΑ προβλέπεται υποστηρικτική διαδικασία για την οποία οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να ενημερωθούν στην ιστοσελίδα: https://erasmus.panteion.gr/index.php/news/21-programmes/624-students-with-disabilities

 

Διεθνής Κινητικότητα (ERASMUS+ INTERNATIONAL MOBILITY)

Υπεύθυνη: Καθηγήτρια D. Riboli

Οι προπτυχιακοί/ές, μεταπτυχιακοί/ές και διδακτορικοί/ές φοιτητές/τριες που μετακινούνται μέσω του προγράμματος ERASMUS+ International Mobility διανύουν μια περίοδο των σπουδών τους σε ένα μη-ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που συμμετέχει στο πρόγραμμα, σε αντικατάσταση της αντίστοιχης περιόδου σπουδών στο Πανεπιστήμιό τους.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν και για το πρόγραμμα Erasmus+ Studies.

 

Πρακτική Άσκηση (ERASMUS+ PLACEMENT)

Υπεύθυνη: Επικ. Καθ. Ε. Αβραμοπούλου

Το πρόγραμμα ERASMUS+ Placement αποτελεί δράση του ERASMUS+. Υποστηρίζει την κινητικότητα φοιτητών/τριών για πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς κατάρτισης σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Παρέχει οικονομική ενίσχυση στους φοιτητές -όχι πλήρη κάλυψη- διαφορετική για κάθε χώρα, όπως αυτή καθορίζεται κάθε ακαδημαϊκό έτος από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών).

Σκοπός του προγράμματος είναι:

  • η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σχετικής με το αντικείμενο σπουδών
  • η γνωριμία των απαιτήσεων της ευρωπαϊκής αγοράς
  • η γνωριμία και η κατανόηση των οικονομικών και πολιτισμικών συνθηκών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ισχύουν οι ίδιοι όροι συμμετοχής με το Erasmus Studies με τη διαφορά ότι οι προπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει το όγδοο εξάμηνο σπουδών τους για να μετακινηθούν. Οι φοιτητές/τριες μπορούν επίσης να μετακινηθούν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντός ενός έτους κατ' ανώτατο όριο μετά την αποφοίτησή τους (και πάντως προτού καταθέσουν αίτηση ορκωμοσίας/λήψης πτυχίου).

Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δύο (2) και μεγαλύτερη από τρεις (3) μήνες.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να βρουν φορέα της προτίμησής τους με δική τους πρωτοβουλία. Στην αναζήτηση τους μπορούν να βοηθηθούν από τoν πίνακα φορέων Πρακτικής Άσκησης που διαθέτει το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους/τις διδάσκοντες/ουσες του Τμήματος.

Η Πρακτική Άσκηση Erasmus+ Placemen αποτελεί Εκπαιδευτικό Συστατικό Στοιχείο (ΕΣΣ) που δεν αναγράφεται στο ΠΠΣ του Τμημάτος, ούτε στις δηλώσεις μαθημάτων. Από το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 και εφεξής υπάρχει ένας κοινός κωδικός μαθήματος (ΚΜ) για όλα τα εξάμηνα και όλα τα Τμήματα που εμφανίζεται μόνο στα πιστοποιητικά που χορηγούνται στους/στις φοιτητές/τριες.

Η Πρακτική Άσκηση Erasmus+ Placemen αντιστοιχεί σε ECTS που προσμετρώνται στις απαιτούμενες πιστωτικές μονάδες για τη λήψη πτυχίου, και δεν λαμβάνει βαθμό, συνεπώς δεν προσμετράται στον μέσον όρο του πτυχίου. 

Η δράση που προβλέπεται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ (Erasmus+ Placement) με διάρκεια δύο (2) ή τριών (3) μηνών ανά κύκλο σπουδών (για το έτος 2023-24) και η απονομή των ECTS στον/στην φοιτητή/τρια, που αναγράφεται στο πτυχίο του/της, είναι δύο (2) ECTS ανά μήνα.

Η Πρακτική Άσκηση Erasmus+ Placement δεν θα δηλώνεται από τους/τις φοιτητές/τριες μέσω των τρεχουσών δηλώσεων μαθημάτων του εκάστοτε εξαμήνου (χειμερινού ή εαρινού).

 Μετά την επιτυχή περάτωση της περιόδου Πρακτικής Άσκησης στο εξωτερικό χορηγείται σχετική βεβαίωση από τον φορέα υποδοχής. Η Πρακτική Άσκηση Erasmus+ Placemen καταχωρείται στη μερίδα του/της φοιτητή/τρις αφού αυτός/η ολοκληρώσει την πρακτική του/της και επιστρέψει με όλα τα απαιτούμενα σχετικά έγγραφα.

H Πρακτική Άσκηση Εξωτερικού (Erasmus+ Placement) αποφοίτου δεν λαμβάνει ECTS και δεν προστίθεται στο πτυχίο που έχει ήδη λάβει.


Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Erasmus+:

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάντειο Πανεπιστήμιο:

http://erasmus.panteion.gr

 

Συμφωνίες με Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (Πρόγραμμα Erasmus+)

  1. University College London (Ηνωμένο Βασίλειο), Κοινωνική Ανθρωπολογία.
  2. Durham University (Ηνωμένο Βασίλειο), Κοινωνική Ανθρωπολογία.
  3. University of Belfast (Ηνωμένο Βασίλειο), Ιστορία και Ανθρωπολογία.
  4. University College Cork (Ιρλανδία) Θρησκευτικές Σπουδές.
  5. Humboldt-Universitat zu Berlin (Γερμανία), Ευρωπαϊκή Εθνολογία.
  6. Ludwig-Maximilians-Universiteat Munchen (Γερμανία), Κοινωνική Ανθρωπολογία.
  7. HafenCity Universität Hamburg (Γερμανία), Πολιτισμική και Αστική Εθνολογία.
  8. Eberhard Karls Universität Tübingen (Γερμανία) Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία.
  9. University of Iceland (Ισλανδία), Κοινωνική Ανθρωπολογία.
  10. University of Copenhagen (Δανία), Κοινωνική Ανθρωπολογία.
  11. Stockholm University, (Σουηδία), Εθνολογία, Ιστορία των Θρησκειών και Σπουδές Φύλου.
  12. Université Lumière Lyon 2, (Γαλλία), Κοινωνική Ανθρωπολογία.
  13. University of Bergen (Νορβηγία), Κοινωνική Ανθρωπολογία.
  14. University of Rome “La Sapienza” (Ιταλία), Ιστορία, Πολιτισμοί και Θρησκείες.
  15. University of Urbino “Carlo Bo” (Ιταλία), Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες.
  16. University of Genoa (Ιταλία), Ανθρωπολογία, Κοινωνιολογία και Πολιτισμικές Σπουδές.
  17. University of Barcelona, (Ισπανία), Κοινωνική Ανθρωπολογία.
  18. Universitat de les Illes Balears (Ισπανία), Επιστήμες της Εκπαίδευσης.
  19. University of Nicosia (Κύπρος), Κοινωνικές Επιστήμες.
  20. Charles University Prague (Τσεχία), Κοινωνικές Επιστήμες.
  21. New Bulgarian University, Sofia (Βουλγαρία), Κοινωνική Ανθρωπολογία.
  22. Bulgarian Academy of Science, Sofia (Βουλγαρία), Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία, Ιστορία της Επιστήμης.
  23. Institute of Social Sciences and Humanities, Skopje (Β. Μακεδονία), Ανθρωπολογία.
  24. “Ss.Cyril and Methodius” University in Skopje, (Β. Μακεδονία), Εθνολογία και Ανθρωπολογία.
  25. University of Ljubljana (Σλοβενία), Πολιτισμική Ανθρωπολογία και Εθνολογία.
  26. University of Zagreb (Κροατία), Εθνολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία.
  27. University of Tartu (Εσθονία), Ινστιτούτο για την Έρευνα των Πολιτισμών.
  28. Eötvos Lorand University, Budapest (Ουγγαρία), Κοινωνιολογία.
  29. Adam Mickiewicz University in Poznań, (Πολωνία), Εθνολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία.
  30. University of Worclaw, (Πολωνία), Κοινωνικές Επιστήμες.
  31. Polish Academy of Sciences, Warsaw, (Πολωνία), Νομικές Σπουδές.
  32. University of Belgrade (Σερβία), Εθνολογία και Ανθρωπολογία.
  33. National University of Political Studies and Public Administration, Bucharest (Ρουμανία), Ανθρωπολογία.
  34. Babes-Bolyai University - Cluj-Napoca, (Ρουμανία), Ανθρωπολογία.
  35. University of Ankara (Tουρκία), Λαογραφία.
  36. ΜΕΤU (Τουρκία), Κοινωνιολογία.

 

Συμφωνίες με πανεπιστήμια εκτός Ευρώπης (Πρόγραμμα Erasmus+/Διεθνής Κινητικότητα)

1. Fudan University, Shanghai (Κίνα), Κοινωνική Ανάπτυξη και Δημόσια Πολιτική (2015-2023)
2. Tribhuvan University, Κατμαντού (Νεπάλ), Ανθρωπολογία (2019-2023)
3. Benemerita Universidad de Puebla, Puebla (Μεξικό), Ινστιτούτο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών (2017-2019)
4. Pontificia Universidad Católica de Chile (PUC), Santiago (Χιλή), Ανθρωπολογία (2015-2021)
5. York University, Toronto (Καναδάς), Κοινωνική Ανθρωπολογία (2015-2017).

 

Επισκέπτες Καθηγητές/τριες με το πρόγραμμα Erasmus+

Ακαδημαϊκό Έτος 2015-16

•    Prof. Naran Bilik, Fudan University, Κίνα
•    Prof. Pan Tienshu, Fudan University, Κίνα
•    Dr. Meiyin Zhang, Fudan University, Κίνα
•    Prof. Ruben Gomas, University of Balearic Islands, Ισπανία


Ακαδημαϊκό Έτος 2016-17

•    Prof. Naran Bilik, Fudan University, Κίνα
•    Prof. Rossitza Guentcheva New Bulgarian University, Βουλγαρία
•    Prof. Aleksandar Boskovic, University of Belgrade, Σερβία
•    Prof. Zorica Ivanovic, University of Belgrade, Σερβία
•    Prof. Ruben Gomas, University of Balearic Islands, Ισπανία
•    Prof. Kathrine Wildner, HafenCity University Hamburg, Γερμανία
•    Prof. Christopher Wright, Goldsmiths University, Ηνωμένο Βασίλειο

Ακαδημαϊκό Έτος 2017-18

•    Prof. John Holloway, Benemerita Universidad Autonoma de Puebla, Μέξικο
•    Prof. Lidia Guzy, University College Cork, Ιρλανδία
•    Dr. Jenny Butler, University College Cork, Ιρλανδία

Ακαδημαϊκό Έτος 2018-19

• Prof. Giovanna Bachiddu, Pontificia Universidad Católica de Chile (PUC), Χιλή
• Prof. Yuan Cheng, Fudan University, Κίνα
• Prof. Fan Lizhu, Fudan University, Κίνα
• Prof. Jeni Krasteva New Bulgarian University, Βουλγαρία
• Prof. Miladina Monova, Bulgarian Academy of Science, Βουλγαρία
• Prof. Nina Kulenovic, University of Belgrade, Σερβία
• Prof. Ruben Gomas, University of Balearic Islands, Ισπανία
• Prof. Lidia Guzy, University College Cork, Ιρλανδία

Ακαδημαϊκό Έτος 2019-20

• Prof. Rossitza Guentcheva New Bulgarian University, Βουλγαρία
• Prof. Miladina Monova, Bulgarian Academy of Science, Βουλγαρία
• Prof. Dubravka Stojanovic, University of Belgrade, Σερβία
• Prof. Besim Can Zırh, Middle East Technical University, Τουρκία

 

Ακαδημαϊκό Έτος 2021-22

  • Prof. Dubravka Stojanovic, University of Belgrade, Σερβία
  • Prof. Anca Simionka, Babeș-Bolyai University, Cluj, Ρουμανία
  • Prof. Andrei Mihail, National University of Political Studies and Public Administration of Bucharest, Ρουμανία
  • Prof. Nina Vodopivec, Institute of Contemporary History, Ljubljana, Σλοβενία
  • Prof. Eugenio Zito, University Federico II, Napoli, Ιταλία
  • Prof. Lukasz Kaczmarek, Adam Mickiewicz University in Poznan, Πολωνία

 

 

Ακαδημαϊκό Έτος 2022-23

  • Miladina Monova, Bulgarian Academy of Science, Βουλγαρία
  • Prof Janak Rai, University of Tibuhvan, Κατμαντού
  • Tibor Komar, University of Zagreb, Κροατία
  • Sophie Chevalier, University of Picardie, Γαλλία
 

 

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Άμεση πρόσβαση, με ένα κλικ, σε όλες τις χρήσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Τελευταία Νέα

  • 01
    Μάι '24

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024-25

    header

    Αθήνα 1/5/2024

                                                                                                                            ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ                                                                                                                        
    ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2024 – 2025

    Η Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας αφού έλαβε υπόψη:

    • Τις διατάξεις του άρθρου άρθρου 15 του Ν. 3404/2005
      • Τις διατάξεις του άρθρου άρθρου 6 παρ.10 του Ν. 4218/2013
      • Την ΥΑ Φ1/192329/Β3/16-12-2013 (Β΄ 3185)
      • Το Φ2/63260/Β3/29.6.2007 Υ.Α. “Αντικατάσταση διατάξεων της υπ' αριθμ.Φ2/121871/Β3/3.11.2005 Υ.Α. “Κατάταξη πτυχιούχων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση” όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμ. Φ2/125186/Β3/22.11.2006 Υ. Α. (Β' 1069) (Απαλλαγή από μαθήματα)
      • Τις διατάξεις του άρθρου άρθρου 74 παρ. 3 και 4 του Ν. 4485/2017,

    αποφάσισε σε ότι αφορά στις κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας για το ακαδ. έτος 2024-2025, τα κατωτέρω:

    Η κατάταξη των Πτυχιούχων θα γίνει μετά από εξετάσεις στα ακόλουθα μαθήματα:
    1. Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία
    2. Ιστορία της Ανθρωπολογικής Σκέψης
    3. Ανθρωπολογικές Έρευνες στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο

     Εξεταστέα Ύλη

    Η εξεταστέα Ύλη των μαθημάτων έχει ως εξής:

    Α) Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία
    - «Μικροί Τόποι, Μεγάλα Ζητήματα», Thomas H. Eriksen, Εκδόσεις Κριτική.

    Β) Ιστορία της Ανθρωπολογικής Σκέψης
    - « Ιστορία της Ανθρωπολογικής Σκέψης», Paul Erickson, Liam Murphy, Εκδόσεις Κριτική.
    - « Η επανάκαμψη της πρωτόγονης κοινωνίας. Μεταμορφώσεις ενός μύθου», Adam Kuper, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

    Γ) Ανθρωπολογικές Έρευνες στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο
    - «Η Κοινωνική Γένεση των αισθημάτων: Πρωτότοκοι και υστερότοκοι στην Κάρπαθο», Μπερνάρ Βερνιέ, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
    - «Ταυτότητες και Φύλο στη σύγχρονη Ελλάδα», επιμ. Ε. Παπαταξιάρχης– Θ. Παραδέλλης, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

    Ποσοστά – Κατηγορίες Κατατασσομένων

    Στο Α΄ εξάμηνο σπουδών κατατάσσονται οι πτυχιούχοι Πανεπιστημίου, ΤΕΙ ή ισότιμων προς αυτά ΑΣΠΑΙΤΕ, της Ελλάδος ή του Εξωτερικού (σύμφωνα με το άρθρο 304 του Ν. 4957/2022 «Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής» 1. Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής: https://www.doatap.gr/anagnorish/ethniko-mitroo-anagnorismenon-idrymaton-anotatis-ekpaidefsis-tis-allodapis/ 2. Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής: https://www.doatap.gr/anagnorish/ethniko-mitroo-typon-titlon-spoudon-anagnorismenon-idrymaton/ ) καθώς και οι κάτοχοι πτυχίων Ανωτέρων σχολών Υπερδιετούς και Διετούς Κύκλου Σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των  εισακτέων του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 όπως θα καθοριστεί από το ΥΠΑΙΘΑ.

    Δικαιολογητικά – Χρόνος Διενέργειας Εξετάσεων

    Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (όπως αυτά αναφέρονται παρακάτω), θα υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος από 01 έως 15 Νοεμβρίου 2024 μόνο ταχυδρομικά (σφραγίδα ταχυδρομείου έως και 15/11/2024) στην παρακάτω διεύθυνση:
    ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
    ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ
    ΛΕΩΦ.ΣΥΓΓΡΟΥ 136 Τ.Κ. 176 71

    Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:
    - Αίτηση του ενδιαφερόμενου εδώ
    - Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών.
    - Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοτυπία διαβατηρίου.
    Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού, συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. εφόσον απαιτείται σύμφωνα το άρθρο 304 του Ν. 4957/2022 «Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής».

    Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου 2024.

    Διαδικασία Εξετάσεων για Κατάταξη Πτυχιούχων σε Α.Ε.Ι.

    1. Οι υποψήφιοι προς κατάταξη πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες εξετάζονται προφορικά ή γραπτά ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Οι υποψήφιοι δηλώνουν την ανάγκη εξατομικευμένης εξέτασης επισυνάπτοντας το σχετικό δικαιολογητικό από δημόσιο φορέα, στην αίτηση κατατακτηρίων εξετάσεων.
    1. Κάθε υποψήφιος προσκομίζει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο δημόσιο έγγραφο πιστοποίησης της ταυτότητάς του. Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων μία (1) ώρα νωρίτερα.
    2. Χρωματιστά μελάνια, εκτός του μπλε και του μαύρου, και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αναγνώρισης στο γραπτό δοκίμιο αποκλείουν το γραπτό από τη βαθμολόγηση.
    3. Κάθε υποψήφιος που εγκαταλείπει την αίθουσα παραδίδει το γραπτό του και δεν έχει δικαίωμα να επανέλθει για τη συνέχιση της εξέτασης. Κατ' εξαίρεση, μόνο για λόγους υγείας επιτρέπεται ολιγόλεπτη εγκατάλειψη της αίθουσας και μόνο με τη συνοδεία επιτηρητή.
    4. Δεν επιτρέπεται να εισέλθει ο υποψήφιος στην αίθουσα των εξετάσεων έχοντας μαζί του βιβλία, τετράδια, σημειώματα ή άλλα αντικείμενα εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Κατατάξεων. Σε αυτόν που αρνείται να παραδώσει τα απαγορευμένα αντικείμενα, ο επιτηρητής που ελέγχει την προσέλευση των υποψηφίων απαγορεύει την είσοδο.
    5. Ο εξεταζόμενος που έχει μαζί του σημειώσεις σχετικές με το εξεταζόμενο μάθημα ή αντικείμενο άλλο από αυτά που επιτρέπονται ή αντιγράφει ή αποπειράται να αντιγράψει ή χρησιμοποιεί κάθε είδους μέσο υποκλοπής ή συνεργεί στην τέλεση τέτοιων πράξεων αποκλείεται εντελώς από τις εξετάσεις του συγκεκριμένου μαθήματος.
    6. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος αναγράφει στο δοκίμιο απρεπείς εκφράσεις, το δοκίμιό του αποκλείεται από τη διαδικασία βαθμολόγησης.
    7. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται οι υποψήφιοι να έχουν ενεργοποιημένα τα κινητά τους τηλέφωνα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Απαγορεύεται να φέρουν άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
    8. Ο υποψήφιος που δολιεύει με οποιοδήποτε τρόπο ή εμποδίζει με ανυπακοή ή αταξία την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αποκλείεται από την περαιτέρω εξέταση στο συγκεκριμένο μάθημα.
    9. Στο γραπτό δοκίμιο, οι ενδείξεις με τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου ελέγχονται από τους επιτηρητές και καλύπτονται από τον ίδιο τον υποψήφιο με την ευθύνη των επιτηρητών κατά τρόπο απόλυτο και αδιαφανή, την ώρα που παραδίδεται κάθε γραπτό δοκίμιο.
    10. Οι επιτηρητές μεταφέρουν τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων και τα παραδίδουν στην Επιτροπή Κατατάξεων που είναι υπεύθυνη για την ασφάλειά τους. Δεν επιτρέπεται να παραδοθούν τα δοκίμια στους δύο βαθμολογητές ταυτόχρονα ή στον δεύτερο βαθμολογητή πριν να έχει καλυφθεί ο βαθμός του πρώτου βαθμολογητή. Η κάλυψη του βαθμού γίνεται από υπάλληλο που θα οριστεί από την Επιτροπή Κατατάξεων.
    11. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος, καθώς και τυχόν υλικό που πρέπει να έχει ο υποψήφιος για την εξέταση, καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Πανεπιστημίου και ανακοινώνονται τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν τη διεξαγωγή της εξέτασης.
    12. Συνοπτική παρατήρηση για τον αποκλεισμό και η ένδειξη μηδέν (0) αντί βαθμού, αναγράφεται στα γραπτά δοκίμια όσων αποκλείστηκαν σε ένα ή περισσότερα μαθήματα.
    13. Επανεξέταση ή αναθεώρηση των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων δεν επιτρέπεται. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα γραπτά δοκίμιά τους το οποίο περιλαμβάνει και τη χορήγηση σε αυτούς των αιτηθέντων αντιγράφων τους. Τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων φυλάσσονται στο αρχείο του Τμήματος για ένα (1) έτος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και κατόπιν, με ευθύνη της Επιτροπής Κατατάξεων, συντάσσεται σχετικό πρακτικό και καταστρέφονται.
    14. Η Επιτροπή Κατατάξεων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα αναρτά στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
    15. Η Γραμματεία του Τμήματος του Πανεπιστημίου ανακοινώνει τις ημερομηνίες εγγραφής των επιτυχόντων.

    ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΟ

    Οι επιτυχόντες στις κατατακτήριες εξετάσεις κατατάσσονται αναδρομικά στο πρώτο εξάμηνο του ακαδ. έτους 2024-25. Σε κάθε περίπτωση οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν για την κατάταξή τους, εφόσον τα μαθήματα αυτά αντιστοιχούν σε μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής.

    Η διαδικασία προσέλευσης και εξέτασης, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ορίζονται με την επιφύλαξη ενδεχόμενων αλλαγών του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που θα ισχύει κατά την ημερομηνία των εξετάσεων.

                                                                                           Από τη Γραμματεία του Τμήματος

     

  • 26
    Απρ '24

    Σημαντική ανακοίνωση για τους ιδρυματικούς λογαριασμούς φοιτητών/τριών και των τριών κύκλων σπουδών του Παντείου

    header

    Αθήνα 26/4/2024

    Σας ενημερώνουμε ότι όλοι και όλες οι φοιτητές και οι φοιτήτριες και των τριών κύκλων σπουδών του Παντείου, εντάχθηκαν στις υπηρεσίες του  GSuite for Education,  με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της μορφής <...>@edu.panteion.gr.
     
    Η υπηρεσία είναι αυτόματα διαθέσιμη με τη χρήση του λογαριασμού Uregister.
     
    Πρόσβαση στην υπηρεσία  από : mail.edu.panteion.gr.
     
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πλέον όλες οι ανακοινώσεις του openeclass θα αποστέλλονται αυτόματα στους ιδρυματικούς λογαριασμούς των χρηστών της μορφής <...>@edu.panteion.gr.
     
    Οι φοιτητές-ριες έχουν υποχρέωση να παρακολουθούν το  ιδρυματικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της μορφής <...>@edu.panteion.gr.
     
    Γενικές οδηγίες mail edu.panteion.gr - φοιτητές/τριες : εδώ
     
    ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όσοι και όσες μεταπτυχιακοί-ες φοιτητές-ριες και διδακτορικοί φοιτητές-ριες διαθέτουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της μορφής <…>@panteion.gr:
    • παρακαλούνται όπως φροντίσουν να ενημερώσουν τις επικοινωνίες τους με το νέο τους ιδρυματικό email της μορφής <...>@edu.panteion.gr καθώς αποτελεί το επίσημο ιδρυματικό mail (αντί του μέχρι τώρα χρησιμοποιουμένου τύπου <…>@panteion.gr).
    • παρακαλούνται όπως φροντίσουν να αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους (αλληλογραφία, επαφές, αρχεία) ή να τα μεταφέρουν στο νέο. Λόγω της διαφορετικής δομής των ηλεκτρονικών διευθύνσεων δεν είναι δυνατή η μεταφορά τους από το παλαιό σύστημα στο νέο. Οι νέοι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημιουργούνται εξ αρχής. Το παλαιό Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο θα λειτουργεί παράλληλα με το νέο, μέχρι την πρώτη Αυγούστου 2024 (1/8/2024). Μετά την ημερομηνία αυτή, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση στις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του email <…>@panteion.gr.

     

  • 19
    Απρ '24

    Σεμινάρια της Τετάρτης - Σεμινάριο Μάνθου Σαντοριναίου με τίτλο "Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η αντίληψη των ανθρώπων για αυτήν"

    header

    Αθήνα 19/4/2024

    Σεμινάρια της Τετάρτης

    Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

    Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

    Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

    Θεματική Σεμιναρίων Εαρινού Εξαμήνου 2023-2024: Αλγοριθμικοί Πολιτισμοί και Τεχνητή Νοημοσύνη

    Τετάρτη 24/4/2024

    Σας προσκαλούμε στο σεμινάριο του Μάνθου Σαντοριναίου, Διευθυντή του πειραματικού εργαστηρίου FournosLab του Κέντρου για τον Ψηφιακό Πολιτισμό ΦΟΥΡΝΟΣ και Ομότιμου Καθηγητή ΑΣΚΤ – Εργαστήριο Πολυμέσων – Υπερμέσων.

    Τίτλος σεμιναρίου: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η αντίληψη των ανθρώπων για αυτήν».

    Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διά ζώσης την Τετάρτη 24/4/2024 στις 15:00 - 17:00 στην αίθουσα Α1 (νέο κτήριο) με παράλληλη δυνατότητα παρακολούθησης μέσω Teams.

    Σύνδεσμος παρακολούθησης μέσω Teams

    Με εκτίμηση,

    Οι υπεύθυνοι του προγράμματος:

    Επίκουρος Καθηγητής Πέτρος Πετρίδης

    Επίκουρος Καθηγητής Ανδρέας Νοταράς

Διαλέξεις - Εκδηλώσεις

testimonial author Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου

Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου στην Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Δήμητρα Γκέφου-Μαδιανού

Ruth Benedict

Πολιτική & Οδηγίες

Εικόνες

Επικοινωνήστε

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: +30 210 920 1047, +30 210 920 1406
Email: santhrop'@'panteion.gr

Τοποθεσία

Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα

Προσωπικά δεδομένα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του και απαιτούνται για την επίτευξη των σκοπών που αναφέρονται στην πολιτική απορρήτου. Αποδεχόμενοι αυτό Ή κάνοντας κύλιση σε αυτήν τη σελίδα Ή συνεχίζοντας την περιήγηση, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.