Νέα του τμήματος

Τι είναι η Ανθρωπολογία;

Η ανθρωπολογία είναι η μελέτη αυτού που μας κάνει ανθρώπους. Οι ανθρωπολόγοι υιοθετούν μια ευρεία προσέγγιση για την κατανόηση των πολλών διαφορετικών πτυχών της ανθρώπινης εμπειρίας, που ονομάζουμε ολισμό. Θεωρούν το παρελθόν, μέσω της αρχαιολογίας, για να δουν πώς ζούσαν ανθρώπινες ομάδες πριν από εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια και τι ήταν σημαντικό για αυτές. Εξετάζουν τι αποτελείται από τα βιολογικά σώματα και τη γενετική μας, καθώς και τα οστά, τη διατροφή και την υγεία μας. Οι ανθρωπολόγοι συγκρίνουν επίσης τους ανθρώπους με άλλα ζώα (τις περισσότερες φορές, άλλα πρωτεύοντα όπως μαϊμούδες και χιμπατζήδες) για να δουν τι κοινό έχουμε μαζί τους και τι μας κάνει μοναδικούς. Παρόλο που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται τα ίδια πράγματα για να επιβιώσουν, όπως φαγητό, νερό και συντροφιά, οι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι καλύπτουν αυτές τις ανάγκες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί. Για παράδειγμα, όλοι πρέπει να τρώνε, αλλά οι άνθρωποι τρώνε διαφορετικά τρόφιμα και παίρνουν φαγητό με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, οι ανθρωπολόγοι εξετάζουν πώς διάφορες ομάδες ανθρώπων παίρνουν φαγητό, το προετοιμάζουν και το μοιράζονται. Η παγκόσμια πείνα δεν είναι πρόβλημα παραγωγής αλλά κοινωνικά εμπόδια στη διανομή και ότι ο Amartya Sen κέρδισε το βραβείο Νόμπελ επειδή έδειξε ότι αυτό ισχύει για όλους τους λιμούς του 20ού αιώνα. Οι ανθρωπολόγοι προσπαθούν επίσης να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι στις κοινωνικές σχέσεις (για παράδειγμα με οικογένειες και φίλους). Εξετάζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ντύνονται και επικοινωνούν οι άνθρωποι σε διαφορετικές κοινωνίες. Οι ανθρωπολόγοι μερικές φορές χρησιμοποιούν αυτές τις συγκρίσεις για να κατανοήσουν τη δική τους κοινωνία. Πολλοί ανθρωπολόγοι εργάζονται στις δικές τους κοινωνίες εξετάζοντας τα οικονομικά, την υγεία, την εκπαίδευση, το δίκαιο και την πολιτική (για να αναφέρουμε μόνο μερικά θέματα). Όταν προσπαθούν να κατανοήσουν αυτά τα περίπλοκα ζητήματα, έχουν κατά νου αυτά που γνωρίζουν για τη βιολογία, τον πολιτισμό, τους τύπους επικοινωνίας και το πώς ζούσαν οι άνθρωποι στο παρελθόν.

Τα τέσσερα υποπεδία

Η αμερικανική ανθρωπολογία γενικά χωρίζεται σε τέσσερα υποπεδία. Κάθε ένα από τα υποπεδία διδάσκει ξεχωριστές δεξιότητες. Ωστόσο, τα υποπεδία έχουν επίσης μια σειρά από ομοιότητες. Για παράδειγμα, κάθε υποπεδίο εφαρμόζει θεωρίες, χρησιμοποιεί συστηματικές ερευνητικές μεθοδολογίες, διατυπώνει και δοκιμάζει υποθέσεις και αναπτύσσει εκτεταμένα σύνολα δεδομένων.

Αρχαιολογία

Οι αρχαιολόγοι μελετούν τον ανθρώπινο πολιτισμό αναλύοντας τα αντικείμενα που έχουν φτιάξει οι άνθρωποι. Αφαιρούν προσεκτικά από το έδαφος πράγματα όπως αγγεία και εργαλεία και χαρτογραφούν τις τοποθεσίες των σπιτιών, των σκουπιδιών και των ταφών για να μάθουν για την καθημερινή ζωή ενός λαού. Αναλύουν επίσης ανθρώπινα οστά και δόντια για να λάβουν πληροφορίες για τη διατροφή των ανθρώπων και τις ασθένειες που υπέφεραν. Οι αρχαιολόγοι συλλέγουν υπολείμματα φυτών, ζώων και εδαφών από τα μέρη όπου έχουν ζήσει οι άνθρωποι για να κατανοήσουν πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν και άλλαξαν το φυσικό τους περιβάλλον. Το χρονικό εύρος για την αρχαιολογική έρευνα ξεκινά από τους πρώτους ανθρώπινους προγόνους πριν από εκατομμύρια χρόνια και εκτείνεται μέχρι σήμερα. Όπως και άλλοι τομείς της ανθρωπολογίας, οι αρχαιολόγοι ενδιαφέρονται να εξηγήσουν τις διαφορές και τις ομοιότητες στις ανθρώπινες κοινωνίες στο χώρο και στο χρόνο.

Βιολογική Ανθρωπολογία

Οι βιολογικοί ανθρωπολόγοι επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, τι προκαλεί ασθένειες και πρόωρο θάνατο και πώς εξελίχθηκαν οι άνθρωποι από άλλα ζώα. Για να το κάνουν αυτό, μελετούν ανθρώπους (ζωντανούς και νεκρούς), άλλα πρωτεύοντα όπως πιθήκους και πίθηκους, και προγόνους του ανθρώπου (απολιθώματα). Ενδιαφέρονται επίσης για το πώς η βιολογία και ο πολιτισμός συνεργάζονται για να διαμορφώσουν τη ζωή μας. Ενδιαφέρονται να εξηγήσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές που βρίσκονται μεταξύ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μέσω αυτής της εργασίας, οι βιολογικοί ανθρωπολόγοι έχουν δείξει ότι, ενώ οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς τη βιολογία και τη συμπεριφορά τους, είναι περισσότερο όμοιοι μεταξύ τους παρά διαφορετικοί.

Πολιτιστική Ανθρωπολογία

Οι κοινωνιοπολιτισμικοί ανθρωπολόγοι διερευνούν πώς ζουν οι άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη και κατανοούν τον κόσμο γύρω τους. Θέλουν να γνωρίζουν τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι είναι σημαντικό και τους κανόνες που θέτουν για το πώς πρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ακόμη και σε μια χώρα ή κοινωνία, οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν για το πώς πρέπει να μιλούν, να ντύνονται, να τρώνε ή να συμπεριφέρονται στους άλλους. Οι ανθρωπολόγοι θέλουν να ακούσουν όλες τις φωνές και τις απόψεις για να καταλάβουν πώς ποικίλλουν οι κοινωνίες και τι κοινό έχουν. Οι κοινωνιοπολιτιστικοί ανθρωπολόγοι συχνά βρίσκουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν για διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς είναι να αφιερώνουν χρόνο ζώντας ανάμεσά τους. Προσπαθούν να κατανοήσουν τις προοπτικές, τις πρακτικές και την κοινωνική οργάνωση άλλων ομάδων των οποίων οι αξίες και οι τρόποι ζωής μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί από τους δικούς τους. Η γνώση που αποκτούν μπορεί να εμπλουτίσει την ανθρώπινη κατανόηση σε ένα ευρύτερο επίπεδο.

Γλωσσολογική Ανθρωπολογία

Οι γλωσσολόγοι ανθρωπολόγοι μελετούν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επικοινωνούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Τους ενδιαφέρει πώς η γλώσσα συνδέεται με το πώς βλέπουμε τον κόσμο και πώς σχετιζόμαστε μεταξύ μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εξετάζουμε πώς λειτουργεί η γλώσσα σε όλες τις διαφορετικές μορφές της και πώς αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Σημαίνει επίσης να δούμε τι πιστεύουμε για τη γλώσσα και την επικοινωνία και πώς χρησιμοποιούμε τη γλώσσα στη ζωή μας. Αυτό περιλαμβάνει τους τρόπους που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα για να οικοδομήσουμε και να μοιραστούμε νόημα, να σχηματίσουμε ή να αλλάξουμε ταυτότητες και να δημιουργήσουμε ή να αλλάξουμε σχέσεις εξουσίας. Για τους γλωσσολόγους ανθρωπολόγους, η γλώσσα και η επικοινωνία είναι τα κλειδιά για το πώς φτιάχνουμε την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Εφαρμοσμένη και Πρακτική Ανθρωπολογία

Οι εφαρμοσμένοι ή ασκούμενοι ανθρωπολόγοι αποτελούν σημαντικό μέρος της ανθρωπολογίας. Κάθε ένα από τα τέσσερα υποπεδία της ανθρωπολογίας μπορεί να εφαρμοστεί. Οι εφαρμοσμένοι ανθρωπολόγοι εργάζονται για να λύσουν προβλήματα του πραγματικού κόσμου χρησιμοποιώντας ανθρωπολογικές μεθόδους και ιδέες. Για παράδειγμα, μπορεί να εργάζονται σε τοπικές κοινότητες βοηθώντας στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία, την εκπαίδευση ή το περιβάλλον. Μπορεί επίσης να εργάζονται για μουσεία ή εθνικά ή κρατικά πάρκα βοηθώντας στην ερμηνεία της ιστορίας. Μπορεί να εργάζονται για τοπικές, πολιτειακές ή ομοσπονδιακές κυβερνήσεις ή για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Άλλοι μπορεί να εργάζονται για επιχειρήσεις, όπως καταστήματα λιανικής ή εταιρείες λογισμικού και τεχνολογίας, για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν προϊόντα ή τεχνολογία στην καθημερινή τους ζωή. Κάποιοι εργάζονται στις ΗΠΑ ενώ άλλοι εργάζονται διεθνώς. Οι θέσεις εργασίας για εφαρμοσμένους ανθρωπολόγους έχουν παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη στο πρόσφατο παρελθόν με όλο και περισσότερες ευκαιρίες να γίνονται διαθέσιμες καθώς αυξάνεται η ζήτηση για τα πολύτιμα σετ δεξιοτήτων τους. Επισκεφτείτε τη Ιστοσελίδα "Καριέρες" για να μάθετε περισσότερα.

Ανθρωπολογία σε όλο τον κόσμο

Ενώ οι ανθρωπολόγοι αφιερώνουν μεγάλο μέρος της προσοχής τους στο τι μοιράζονται οι ανθρώπινες ομάδες στο χρόνο και στο χώρο, μελετούν επίσης πώς αυτές οι ομάδες είναι διαφορετικές. Ακριβώς όπως υπάρχει ποικιλομορφία στους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προσαρμόζονται σωματικά στο περιβάλλον τους, χτίζουν και οργανώνουν κοινωνίες και επικοινωνούν, υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι για να κάνετε ανθρωπολογία. Μοναδικές προσεγγίσεις στην ανθρωπολογία αναπτύχθηκαν σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες η προσέγγιση των τεσσάρων πεδίων δεν είναι τόσο ισχυρή όσο σε άλλες. Ανθρωπολόγοι από όλο τον κόσμο συνεργάζονται μέσω διεθνών οργανισμών για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν περισσότερα για τη ζωή μας ως άνθρωποι.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ανθρωπολογικών Ενώσεων είναι ένα δίκτυο διεθνών και εθνικών ενώσεων ανθρωπολογίας που στοχεύει στην προώθηση της παγκόσμιας επικοινωνίας και συνεργασίας στην ανθρωπολογία. Για να μάθετε περισσότερα για το έργο του συμβουλίου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εδώ: http://www.wcaanet.org/. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη λίστα των οργανώσεων μελών για να μάθετε περισσότερα για την ανθρωπολογία σε διάφορα μέρη του κόσμου:  https://www.wcaanet.org/members/wcaa-members-associations/

Εργασία

Οι ανθρωπολόγοι απασχολούνται σε διάφορους τομείς, από κολέγια και πανεπιστήμια μέχρι κυβερνητικούς φορείς, ΜΚΟ, επιχειρήσεις και υπηρεσίες υγείας και ανθρώπινων υπηρεσιών. Στο πανεπιστήμιο διδάσκουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές ανθρωπολογία και πολλοί προσφέρουν μαθήματα ανθρωπολογίας σε άλλα τμήματα και επαγγελματικές σχολές όπως επιχειρήσεις, εκπαίδευση, σχεδιασμός και δημόσια υγεία. Οι ανθρωπολόγοι συνεισφέρουν σημαντικά σε διεπιστημονικά πεδία, όπως οι διεθνείς σπουδές και οι σπουδές εθνοτικής καταγωγής και φύλου, και ορισμένοι εργάζονται σε ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα. Εκτός πανεπιστημίου, οι ανθρωπολόγοι εργάζονται σε κυβερνητικούς φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινοτικούς οργανισμούς, μουσεία, ανεξάρτητα ερευνητικά ιδρύματα, οργανισμούς υπηρεσιών, μέσα ενημέρωσης. και άλλοι εργάζονται ως ανεξάρτητοι σύμβουλοι και ερευνητικό προσωπικό για φορείς όπως τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων, η UNESCO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Τράπεζα. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρωπολόγους εργάζονται πλέον σε οργανισμούς εκτός πανεπιστημίου. Το έργο τους μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία ερευνητικών συνεργασιών, την αξιολόγηση των οικονομικών αναγκών, την αξιολόγηση πολιτικών, την ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την καταγραφή ελάχιστα γνωστών ιστοριών της κοινότητας, την παροχή υπηρεσιών υγείας και άλλες κοινωνικά σχετικές δραστηριότητες. Θα βρείτε ανθρωπολόγους που ασχολούνται με τις κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών, τη δίκαιη πρόσβαση σε περιορισμένους πόρους και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως μπορείτε να δείτε από την εκτενή λίστα των τμημάτων της Αμερικανικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας, οι ανθρωπολόγοι έχουν ερευνητικά ενδιαφέροντα που εκτείνονται σε ακαδημαϊκούς και εφαρμοσμένους τομείς υποτροφιών. Αυτοί οι τομείς αντικατοπτρίζουν τα πολλά σημαντικά ζητήματα και ερωτήματα που απασχολούν σήμερα οι ανθρωπολόγοι, τους τομείς απασχόλησής τους, τις τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο όπου κάνουν έρευνα και τη δέσμευσή τους να χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα της έρευνας για τη βελτίωση της ζωής. Σας προσκαλούμε να εξερευνήσετε την ποικιλία θεμάτων και προσεγγίσεων σε αυτό το συναρπαστικό πεδίο.

 

 

undergrad

postgrad

didactor

Erasmus

 

Στόχοι του Τμήματος

 

Στόχος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την επιστημονική μεθοδολογία που απαιτούνται για την έρευνα και τη μελέτη της κοινωνίας και του πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ανάλυση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών θεσμών, στη διερεύνηση των συμβολικών και γλωσσικών αναπαραστάσεων, στην ανάλυση της κοινωνικής κατασκευής του φύλου, στην εξέταση της δομής των συγγενικών συστημάτων, στην ερμηνεία των διαδικασιών κατασκευής πολιτισμικών ταυτοτήτων και συγκρότησης εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, στην ανάλυση των εκπαιδευτικών μηχανισμών, των μεταναστευτικών κινήσεων και των δομών υγείας.

 

Προπτυχιακό Πρόγραμμα

 

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Άμεση πρόσβαση, με ένα κλικ, σε όλες τις χρήσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Τελευταία Νέα

  • 19
    Μάι '24

    Αναβολή του σεμιναρίου της Τετάρτης 22/5/2024

    header

    Αθήνα 19/5/2024

    Σας ενημερώνουμε ότι το σεμινάριο της Τετάρτης 22/5/2024 του Γιώργου Γιαννακόπουλου με τίτλο "Τεχνητή νοημοσύνη: ένας καθρέφτης με ατέλειες" αναβάλλεται λόγω της διεξαγωγής των Φοιτητικών Εκλογών. Σύντομα θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου.

    Οι υπεύθυνοι του προγράμματος:

    Επίκουρος Καθηγητής Πέτρος Πετρίδης

    Επίκουρος Καθηγητής Ανδρέας Νοταράς

     

  • 18
    Μάι '24

    ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 22/05/2024

    header

    Αθήνα 18/5/2024

    Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 δεν θα πραγματοποιηθεί η διδασκαλία των μαθημάτων λόγω των φοιτητικών εκλογών. 
    Οι διοικητικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου θα λειτουργήσουν κανονικά. 
     
    Από την Πρυτανεία
  • 14
    Μάι '24

    Ethnographies of Capitalism, 21-22 Μαΐου 2024

    header

    Αθήνα 14/5/2024

    DOMECON conference poster final

     

     INTERNATIONAL CONFERENCE
    What happened to domestication? Hierarchies,
    tensions and mutuality in domestic life and economy
    in post-welfare Southern and Eastern Europe

    Panteion University of Social and Political Sciences
    French School at Athens
    French Institute of Greece

     

    Κατεβάστε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ

Διαλέξεις - Εκδηλώσεις

testimonial author Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου

Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου στην Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Δήμητρα Γκέφου-Μαδιανού

 

Επαγγελματικές Προοπτικές

 

Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας εφοδιάζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με γνώσεις και επιστημονικές/ερευνητικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη συστηματική και συγκριτική εθνογραφική ανάλυση, την τεκμηριωμένη επιστημολογικά και κοινωνικά ευαίσθητη προσέγγιση και κατανόηση των κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών φαινομένων, την καινοτόμα σκέψη και οπτική, την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό πολιτισμό.

 

Μάθετε Περισσότερα

 

Ruth Benedict

Πολιτική & Οδηγίες

Εικόνες

Επικοινωνήστε

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: +30 210 920 1047, +30 210 920 1406
Email: santhrop'@'panteion.gr

Τοποθεσία

Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα

Προσωπικά δεδομένα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του και απαιτούνται για την επίτευξη των σκοπών που αναφέρονται στην πολιτική απορρήτου. Αποδεχόμενοι αυτό Ή κάνοντας κύλιση σε αυτήν τη σελίδα Ή συνεχίζοντας την περιήγηση, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.