Εκπαιδευτικές Δράσεις

 

 2019-2020

ΕΘΝΟ-ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ-ΛΟΓΙΑ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ | 12 Φεβρουαρίου-18 Μαρτίου 2020, Tετάρτες 17:30-19:30 | Διάρκεια έξι δίωρες συναντήσεις | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.


Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει τις συμμετέχουσες/οντες στα ζητήματα της ανθρωπολογικής γραφής, και ιδιαίτερα στις τεχνικές αφήγησης, περιγραφής και ανάλυσης της εθνογραφίας. Οι συναντήσεις χωρίζονται σε δυο μέρη: το πρώτο μέρος θα βασίζεται σε προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση σημαντικών εθνογραφιών με στόχο να εντοπιστούν οι ρητορικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για να πείσουν για την πραγματικότητα του αφηγήματός τους. Ταυτόχρονα, θα συζητηθούν και κάποια κομβικά κείμενα κριτικής στην ανθρωπολογική γραφή. Το δεύτερο μέρος των συναντήσεων θα είναι πιο πρακτικό καθώς θα στηρίζεται σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής, με στόχο να γίνουν αντιληπτές οι διαφορετικές βαθμίδες αφήγησης και περιγραφής, στις εθνογραφικές σημειώσεις και στην εθνογραφική δημοσίευση.
Συντονισμός: Άρης Αναγνωστόπουλος
Διοργάνωση: ΕΑΕ με τη συνεργασία του ΠΜΣ του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ | Tετάρτες 12.00-14.00 | χειμερινό εξάμηνο 2019-2020 | Eισηγητές με τη σειρά που θα παραστούν: Δήμητρα Γκέφου-Μαδιανού, Ελένη Παπαγαρουφάλη, Άρης Αναγνωστόπουλος.

Το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του τμήματος διοργανώνει 7 δίωρα σεμινάρια κάθε Τετάρτη 12.00-14.00 για το σχεδιασμό επιτόπιας έρευνας και ανθρωπολογικής γραφής και πρακτικής. To σεμινάριο προσφέρεται για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που έχουν αναλάβει πτυχιακή εργασία. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από διδακτικές συναντήσεις και πρακτικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές/ριες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ανθρωπολογικής έρευνας γενικά και της δικής τους ειδικότερα, όπως: Μορφές ‘εμπλοκής’ των ανθρωπολόγων, ως εθνογράφων, με ή χωρίς πρόσκλησή τους από ενδιαφερόμενους φορείς ή άλλες κατηγορίες πολιτών. Χρήσεις και καταχρήσεις της ‘εθνογραφίας’, δυνατότητες και όρια της ‘συμμετοχικής παρατήρησης’. Αναστοχασμός στο πεδίο έρευνας, ηθικά διλήμματα και πιθανοί λόγοι και τρόποι υπέρβασής τους. ‘Στάδια’ της ερευνητικής πρακτικής: Από το ενδιαφέρον για κάποιο θέμα, το έναυσμά του και τις πρώτες, ανάκατες και αγωνιώδεις σκέψεις γι’ αυτό, έως το πώς σχεδιάζουμε μια έρευνα (ερωτήματα, χρονοδιαγράμματα, μεθόδους, δείγμα, κλπ), πώς παίρνουμε συνέντευξη, πώς οργανώνουμε τις σημειώσεις πεδίου και γράφουμε το τελικό κείμενο.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ (‘WRITING-UP SEMINARS) | Κάθε Πέμπτη 18.00-20.00 | αίθουσα 318 (β' όροφος), γυάλινο κτίριο στο Πάντειο

Πρόκειται για εβδομαδιαίες συναντήσεις, κατά τις οποίες οι διδακτορικοί φοιτητές/ριες του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας παρουσιάζουν μέρος της εν εξελίξει έρευνάς τους παρουσία του/της επιβλέποντα/ουσας και συζητούν με τους συναδέλφους τους ζητήματα που προκύπτουν κατά την έρευνά τους.

Πρόγραμμα writing-up seminars ΧΕ 2019-20

 

2018-2019

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ POST-ATHENS | Δευτέρα 8 και Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 | ΑΣΚΤ Παλαιά Βιβλιοθήκη | Συντονισμός: Ελεάνα Γιαλούρη, Πάνος Σκλαβενίτης, Βασίλης Βλασταράς.

Το Σεμινάριο ‘Πολυτροπικές Αναζητήσεις στην ΑνθρωπολογικήνΈρευνα’ του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Παν/μίου συναντά το IA Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μέσω του Daysign project του Πάνου Σκλαβενίτη.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ. ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΑΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΚΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΟΥ 2019|

Το συμμετοχικό ερευνητικό πρόγραμμα «Μικρές και Μεγάλες Ιστορίες της Πάρου» έχει σκοπό να μελετήσει το παρελθόν του νησιού, όπως αυτό εγγράφεται σε ιστορίες και μνήμες που φέρουν πράγματα, κτήρια, μνημεία από το παρελθόν και το παρόν της Παροικιάς. Με τη συνεργασία του ΕΑΕ και τη συμβολή φοιτητών του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, συνεντεύξεις, αρχεία, δημοσιεύματα από τον τοπικό και εθνικό τύπο, αντικείμενα και φωτογραφίες συλλέγονται, καταγράφονται, τεκμηριώνονται και μελετώνται ώστε να κατασκευάσουν το υπόβαθρο του 2ου Φεστιβάλ Πάρου που θα διεξαχθεί στις 12, 13 και 14 Ιουλίου.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ | Tετάρτες 12.00-14.00 | εαρινό εξάμηνο 2018-2019 | Eισηγητές με τη σειρά που θα παραστούν: Ελένη Παπαγαρουφάλη (3 δίωρα), Άρης Αναγνωστόπουλος (2 δίωρα), Δήμητρα Μαδιανού (2 δίωρα).


Το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του τμήματος διοργανώνει 7 δίωρα σεμινάρια κάθε Τετάρτη 12.00-14.00 από τις 6 Mαρτίου έως τις 17 Απριλίου για το σχεδιασμό επιτόπιας έρευνας και ανθρωπολογικής γραφής και πρακτικής. To σεμινάριο προσφέρεται για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που έχουν αναλάβει πτυχιακή εργασία. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από διδακτικές συναντήσεις και πρακτικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές/ριες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ανθρωπολογικής έρενας γενικά και της δικής τους ειδικότερα, όπως: Μορφές ‘εμπλοκής’ των ανθρωπολόγων, ως εθνογράφων, με ή χωρίς πρόσκλησή τους από ενδιαφερόμενους φορείς ή άλλες κατηγορίες πολιτών. Χρήσεις και καταχρήσεις της ‘εθνογραφίας’, δυνατότητες και όρια της ‘συμμετοχικής παρατήρησης’. Αναστοχασμός στο πεδίο έρευνας, ηθικά διλήμματα και πιθανοί λόγοι και τρόποι υπέρβασής τους. ‘Στάδια’ της ερευνητικής πρακτικής: Από το ενδιαφέρον για κάποιο θέμα, το έναυσμά του και τις πρώτες, ανάκατες και αγωνιώδεις σκέψεις γι’ αυτό, έως το πώς σχεδιάζουμε μια έρευνα (ερωτήματα, χρονοδιαγράμματα, μεθόδους, δείγμα, κλπ), πώς παίρνουμε συνέντευξη, πώς οργανώνουμε τις σημειώσεις πεδίου και γράφουμε το τελικό κείμενο.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ | «Υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων» | χειμερινό εξάμηνο 2018-2019 | Ιωάννης Καραμπίνης, Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης, Ε.Λ.Κ.Ε. Παντείου Πανεπιστημίου.


ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ «Η Ανοιχτή πρόσβαση και οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του ερευνητή» | Δευτέρες 17:00-20:00, χειμερινό εξάμηνο 2018-2019 | Αίθουσα Βιβλιοθήκης. Εισηγητής: Γιάννης Λαγαμτζής, Βιβλιοθήκη Παντείου Πανεπιστημίου.

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, 17:00, αίθουσα Βιβλιοθήκης, ισόγειο

Πηγές πληροφόρησης στη Διάθεση Μελών του Παντείου

Παρουσίαση του καταλόγου της βιβλιοθήκης, καθώς και των ηλεκτρονικών περιοδικών, βιβλίων και βάσεων δεδομένων που αγοράζει το Πανεπιστήμιο μόνο του ή σε συνεργασία με τις άλλες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες (JSTOR, HEAL-LINK, SCOPUS). Ενημέρωση για τους τρόπους πρόσβασης, για τα διάφορα είδη των πηγών, τη χρήση και τη λειτουργία τους, καθώς και για τις τεχνικές αναζήτησης στις πηγές αυτές.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, 17:00, αίθουσα Βιβλιοθήκης, ισόγειο

Ανοιχτή Πρόσβαση και Πηγές ανοιχτής Πρόσβασης

Οι συμμετέχουσες/ντες εισάγονται στην έννοια και στο κίνημα της ανοιχτής πρόσβασης, καθώς και σε ζητήματα που συνδέονται άμεσα με αυτά, ενώ παρουσιάζονται οι πιο γνωστές και ευρύτατα διαδεδομένες πλατφόρμες που παρέχουν επιστημονικά άρθρα και μονογραφίες ανοιχτής πρόσβασης (Ιδρυματικά αποθετήρια, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, Google Scholar, κλπ).

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, 17:00, αίθουσα Βιβλιοθήκης, ισόγειο

Ψηφιακά Εργαλεία και Mendeley

Πρόκειται για μια ευρεία επισκόπηση των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων, με έμφαση σε εκείνα που είναι ελεύθερα. Λόγω του περιορισμένου χρόνου και της πληθώρας των εργαλείων θα παρουσιαστεί αναλυτικά μόνο το Mendeley, ένα εργαλείο διαχείρισης βιβλιογραφίας, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε φοιτητές και ερευνητές.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, 17:00, αίθουσα Βιβλιοθήκης (για τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος)

Παρουσίαση του προγράμματος εντοπισμού λογοκλοπής Turnitin

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ (‘WRITING-UP SEMINARS) | Κάθε Πέμπτη 18.00-20.00 | αίθουσα 318 (β' όροφος), γυάλινο κτίριο στο Πάντειο

Πρόκειται για εβδομαδιαίες συναντήσεις, κατά τις οποίες οι διδακτορικοί φοιτητές/ριες του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας παρουσιάζουν μέρος της εν εξελίξει έρευνάς τους παρουσία του/της επιβλέποντα/ουσας και συζητούν με τους συναδέλφους τους ζητήματα που προκύπτουν κατά την έρευνά τους.

Πρόγραμμα writing-up seminars ΧΕ 2018-19

 

2017-2018

 

‘ΤO ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ’. ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ | Mάιος 2018| αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.

Το καλοκαίρι του 1979, διακόσιοι Γερμανοί, άντρες και γυναίκες, έφθασαν στη χερσόνησο του Σαρακήνικου, στην νοτιοανατολική Ιθάκη. Εκεί, σε μια έκταση 480 στρεμμάτων, στήθηκε ένας οικολογικού τύπου οικισμός με άξονα τις κοινοτικές, συλλογικές κοινωνικές δομές και τις μικροοικονομικές διαδικασίες που έδινε έμφαση στις βιοκαλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την χειροτεχνία και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τεχνολογίας.
Η κοινότητα του Σαρακήνικου λειτούργησε υποδειγματικά τα πρώτα χρόνια. Σύντομα όμως, η ανυπαρξία ενός κοινού στόχου συμβίωσης, οι οικονομικές δυσκολίες και οι αυξανόμενες πιέσεις που δέχθηκε το κοινόβιο λόγω της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, οδήγησαν το εγχείρημα σε φθίνουσα πορεία.
Η κοινότητα άρχισε να παρακμάζει και να χάνει τον κοινοβιακό της χαρακτήρα, με αποκορύφωμα, το 1986, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων να εγκαταλείψει διαπαντός το εγχείρημα.  
Η παρουσίαση του έργου «Σαρακήνικο» στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα αποτελείται από ένα αρχείο με βίντεο, φωτογραφίες και αντικείμενα που αποτυπώνουν αναστοχαστικά την ουτοπική πρωτοβουλία του Σαρακήνικου, διερευνώντας την συναισθηματικά, πολιτικά και οντολογικά φορτισμένη συνθήκη ενός εναλλακτικού συλλογικού εγχειρήματος αυτού του μεγέθους.
Οι συμμετέχοντες προπτυχιακοί φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να διαδράσουν ποικιλοτρόπως με το αρχείο, να θέσουν ανθρωπολογικά ερωτήματα και να διερωτηθούν σχετικά με την φύση της ίδιας της παρουσίασής του: Μα είναι αυτό τέχνη; Πως σχετίζεται με την κοινωνική ανθρωπολογία; Πως θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δυο πειθαρχίες προς όφελος μιας διευρυμένης, πειραματικής ερευνητικής διαδικασίας;

Διοργάνωση: Εύα Γιαννακοπούλου και Πάνος Σκλαβενίτης με τη συνεργασία της Ελεάνας Γιαλούρη


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ CITY BRANDING | Απρίλιος 2018 | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο

Πρόκειται για ένα εργαστήριο μεταξύ τέχνης και ανθρωπολογίας που λαμβάνει χώρα παράλληλα με το μάθημα Ανθρωπολογία και Τέχνη το οποίο διδάσκεται στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Μέσα από παρουσιάσεις, συζητήσεις και χρήση των εργαλείων της σύγχρονης τέχνης οι φοιτητές θα προσεγγίσουν, θα αναλύσουν, θα προβληματοποιήσουν και θα δημιουργήσουν εικόνες και λόγους για την πόλη της Αθήνας.
Συντονισμός: Σοφία Γρηγοριάδου με τη συνεργασία της Ελεάνας Γιαλούρη

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
27 Φεβρουαρίου – 15 Μαίου 2018 | Διάρκεια: 10 τρίωρες συναντήσεις | 17.00-20.00 | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.

Το σεμινάριο επιδιώκει να παρουσιάσει την εξέλιξη της καλλιτεχνικής φωτογραφίας μέσα από την εξέταση των κοινωνικών συμφραζομένων, καθώς και των αισθητικών αντιλήψεων, που χαρακτηρίζουν τα διάφορα φωτογραφικά ρεύματα. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι βασικές έννοιες της θεωρίας της φωτογραφίας και του τρόπου οργάνωσης της φωτογραφικής σύνθεσης.

Θεματικές του σεμιναρίου: Οι απαρχές της φωτογραφίας στα μέσα του 19ου αιώνα. Το πορτρέτο. Η διφορούμενη σχέση της φωτογραφίας με τη ζωγραφική. Νατουραλισμός και Πικτοριαλισμός. Η φωτογραφία της κοινωνικής τεκμηρίωσης. Μοντερνισμός και «Νέα Αντικειμενικότητα». Φωτογραφία και καλλιτεχνικά ρεύματα στον ευρωπαϊκό Μεσοπόλεμο. Το μεταρρυθμιστικό φωτογραφικό ντοκουμέντο και ο αμερικανικός πολιτισμός. Το πολεμικό φωτορεπορτάζ. Η «άμεση φωτογραφία» και το «στιγμιότυπο». Σύγχρονες τάσεις στη φωτογραφία.   

Συντονισμός: Παναγιώτης Γέρος

ΕΘΝΟ-ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ-ΛΟΓΙΑ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Ιανουάριος- Φεβουάριος 2018, Tετάρτες 17:00-20:00 | Διάρκεια οκτώ δίωρες συναντήσεις | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει τις συμμετέχουσες/οντες στα ζητήματα της ανθρωπολογικής γραφής, και ιδιαίτερα στις τεχνικές αφήγησης, περιγραφής και ανάλυσης της εθνογραφίας. Οι συναντήσεις χωρίζονται σε δυο μέρη: το πρώτο μέρος θα βασίζεται σε προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση σημαντικών εθνογραφιών με στόχο να εντοπιστούν οι ρητορικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για να πείσουν για την πραγματικότητα του αφηγήματός τους. Ταυτόχρονα, θα συζητηθούν και κάποια κομβικά κείμενα κριτικής στην ανθρωπολογική γραφή. Το δεύτερο μέρος των συναντήσεων θα είναι πιο πρακτικό καθώς θα στηρίζεται σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής, με στόχο να γίνουν αντιληπτές οι διαφορετικές βαθμίδες αφήγησης και περιγραφής, στις εθνογραφικές σημειώσεις και στην εθνογραφική δημοσίευση.

Συντονισμός: Άρης Αναγνωστόπουλος
Διοργάνωση: ΕΑΕ με τη συνεργασία του ΠΜΣ του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

 

2016-2017


SUMMER SCHOOL | VISUAL ETHNOGRAPHY OF CITYSCAPES | 1 – 23 Ιουλίου 2017


Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εργαστηρίου Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθήνας (ΝΙΑ), το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Φιλμ (Εthnofest) και το Τμήμα Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Vrije Universiteit του Άμστερνταμ, διοργανώνεται Summer School με θέμα Visual Ethnography of Cityscapes. Καλούνται οι τελειόφοιτοι φοιτητές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες (που βρίσκονται στο α’ έτος) του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας να καταθέσουν συμπληρωμένη φόρμα αίτησης συμμετοχής (την οποία θα βρουν στην ιστοσελίδα του Ολλανδικού Ινστιτούτου www.nia.gr) στον Δρ. Τρύφωνα Μπαμπίλη στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  έως τις 28 Aπριλίου 2017. Θα επιλεγούν έως 5 άτομα με υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση. Το κόστος συμμετοχής ειδικά για τους φοιτητές του Παντείου είναι 100 ευρώ. H γλώσσα που θα διεξαχθεί το Summer School θα είναι η αγγλική. Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση:
http://www.nia.gr/im ages/SUMMER_SCHOOL_GREECE_-___ __2017_Final.pdf


ΕΘΝΟ-ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ-ΛΟΓΙΑ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Απρίλιος 2017 | Διάρκεια: οκτώ δίωρες συναντήσεις | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει τις συμμετέχουσες/οντες στα ζητήματα της ανθρωπολογικής γραφής, και ιδιαίτερα στις τεχνικές αφήγησης, περιγραφής και ανάλυσης της εθνογραφίας. Οι συναντήσεις θα χωρίζονται σε δυο μέρη: το πρώτο μέρος θα βασίζεται σε προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση σημαντικών εθνογραφιών με στόχο να εντοπιστούν οι ρητορικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για να πείσουν για την πραγματικότητα του αφηγήματός τους. Ταυτόχρονα, θα συζητηθούν και κάποια κομβικά κείμενα κριτικής στην ανθρωπολογική γραφή. Το δεύτερο μέρος των συναντήσεων θα είναι πιο πρακτικό καθώς θα στηρίζεται σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής, με στόχο να γίνουν αντιληπτές οι διαφορετικές βαθμίδες αφήγησης και περιγραφής, στις εθνογραφικές σημειώσεις και στην εθνογραφική δημοσίευση.

Συντονισμός: Άρης Αναγνωστόπουλος (σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα Mαθαίνοντας από τη documenta)
Διοργάνωση: ΕΑΕ με τη συνεργασία του ΠΜΣ

ΔYNATOTHTEΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ZOTERO ΚΑΙ MENDELEY | Δευτέρα 3 Απριλίου, 17.00-19.00 | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.


Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ριες, υποψήφιους διδάκτορες και άλλους/ες ερευνητές/ριες που συνεργάζονται με το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Παρουσίαση: Γιάννης Λαγαμτζής.

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ | Διάρκεια:  έξι δίωρες συναντήσεις | Νοέμβριος 2016. Τετάρτες 15:00-17:00 | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.


Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει τις συμμετέχουσες/οντες στην πρακτική της εθνογραφικής έρευνας. Μέσα από διδακτικές συναντήσεις και πρακτικές ασκήσεις, θα προσεγγιστούν και θα αναλυθούν τα διαφορετικά στάδια της εθνογραφικής έρευνας, από τον σχεδιασμό της μέχρι τις πρακτικές του πεδίου, την ανάλυση των δεδομένων και τη συγγραφή της εθνογραφικής μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, θα αναλυθούν ζητήματα της εθνογραφικής έρευνας όπως: επιλογή του εθνογραφικού "πεδίου", διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων,  ερευνητικές τεχνικές ή μέθοδοι συλλογής δεδομένων (συμμετοχική παρατήρηση, συνεντεύξεις, ομαδικές δράσεις), σχέσεις ερευνήτριας/ητή με τα υποκείμενα της έρευνας, ηθικές όψεις της έρευνας ή δεοντολογικά ζητήματα σε σχέση με τη διαδικασία της έρευνας, συγγραφή σημειώσεων πεδίου και άλλες μέθοδοι αποτύπωσης, οργάνωση των δεδομένων της έρευνας, επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, το εθνογραφικό κείμενο.
 
Συντονισμός: Άρης Αναγνωστόπουλος και Αλεξάνδρα Σιώτου (σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα Mαθαίνοντας από τη documenta)
Διοργάνωση: ΕΑΕ με τη συνεργασία του ΠΜΣ

 

 

 

 

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Βιβλιοθήκη

ergastirio logo

panteion banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

eakapp

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 920 1047,  +30 210 920 1048
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα