ΔΠΜΣ Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική

 

 

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

 

Νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών


Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Μονοετές Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο

 

Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική

 

όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ 1180/Τ.β/19.06.2015.

Για την υλοποίησή του συνεργάζονται τα Τμήματα:

  • Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
  • Κοινωνιολογίας
  • Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού
  • Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών
  • Δημόσιας Διοίκησης

 

Μεταπτυχιακός Τίτλος

Το ΔΠΜΣ απονέμει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (ΜΔΕ) με τίτλο: «Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική». Η χρονική διάρκεια για την απονομή του παραπάνω τίτλου ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα για το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης.

 

Στοιχεία λειτουργίας του

Το ΔΠΜΣ οδηγεί στην απόκτηση γνώσεων στο διεπιστημονικό πεδίο των Σπουδών Φύλου. Τα δύο πρώτα εξάμηνα (Α' και Β') αφιερώνονται σε μαθήματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα διεπιστημονικών προσεγγίσεων γύρω από το φύλο, σε σχέση με τους άξονες της κοινωνίας και της πολιτικής, ενώ κατά το τρίτο εξάμηνο (Γ') ο κάθε φοιτητής και η κάθε φοιτήτρια εξειδικεύει το αντικείμενο των σπουδών του/της μέσα από το σχεδιασμό και την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.

 

Αντικείμενο-Σκοπός

Το Διατμηματικό ΠΜΣ. έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη και τη μελέτη της διεπιστημονικότητας των ζητημάτων που άπτονται του φύλου. Συγχρόνως, αποσκοπεί στην καλλιέργεια μιας ποικιλόμορφης οπτικής του φύλου που αναθεωρεί κριτικά τις παραδοσιακές επιστήμες και τα δόκιμά τους όρια.  Κεντρική θεματική που διατρέχει το Πρόγραμμα Σπουδών του ΔΠΜΣ αποτελεί το πώς η κοινωνία, η πολιτική, ο πολιτισμός και η γνώση διαμορφώνονται μέσα από έμφυλες σχέσεις εξουσίας, αλλά και πώς τα παραπάνω αποδίδουν μέσα στον ιστορικό χρόνο συγκεκριμένα νοήματα στο φύλο ως διάσταση της ταυτότητας.

Ο σκοπός του Διατμηματικού Π.Μ.Σ. είναι διττός: (α) η παροχή εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων σε ζητήματα θεωρίας κοινωνικών ερευνών και (β) η καθοδήγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στην επιστημονική έρευνα ποικίλων κοινωνικών σχέσεων, θεσμών, πολιτικών δομών και πολιτισμικών μορφωμάτων μέσα από την οπτική του φύλου, ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα να κατανοούν και να ερμηνεύουν τις έμφυλες διαστάσεις κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων, καθώς και να σχεδιάζουν και να εκπονούν κοινωνική έρευνα σχετική με ζητήματα πολιτικών φύλου και ισότητας.

 

Προκήρυξη του Διατμηματικού ΠΜΣ «Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική» 2020

 

 

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Βιβλιοθήκη

ergastirio logo

panteion banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

eakapp

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 920 1047,  +30 210 920 1048
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα