Χαιρετισμός Προέδρου

Χαιρετισμός προς τους νέους φοιτητές, τις νέες φοιτήτριες και επισκέπτες/τριες του ιστότοπου

Το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας σας καλωσορίζει!

Το Τμήμα μας προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών που εστιάζει στη διαπολιτισμική ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων. Ως κλάδος των επιστημών της κοινωνίας και του ανθρώπου, η Κοινωνική Ανθρωπολογία διερευνά τις διαφορετικές μορφές της ανθρώπινης κοινωνικής εμπειρίας σε όλη τους την ευρύτητα και πολυπλοκότητα. Χαρακτηρίζεται από το άνοιγμα στον κόσμο και στην κοινωνία, τα οποία εξετάζει στην τοπική μικροκλίμακα και με διαπολιτισμική συγκριτική οπτική, εστιάζοντας στις πολιτισμικές όψεις της ανθρώπινης κατάστασης μέσα από το πρίσμα της δράσης των ανθρώπων.

Αφετηρία γι’ αυτή την αναστοχαστική διερεύνηση είναι η εμπειρία του άλλου, πέρα από στερεότυπες αντιλήψεις και ριζωμένες προκαταλήψεις για την πολιτισμική ετερότητα –είτε αυτή αφορά την εθνοτική καταγωγή είτε αφορά το φύλο, την κοινωνική τάξη και τη σωματική αρτιμέλεια. Βασική μεθοδολογία της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας είναι η έρευνα πεδίου ή επιτόπια έρευνα: δηλαδή η συστηματική, ενσώματη συμμετοχή του ερευνητή και της ερευνήτριας στο πεδίο της μελέτης.

Στόχος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την επιστημονική μεθοδολογία που απαιτούνται για την κριτική μελέτη της κοινωνίας και του πολιτισμού, μέσα από τη διαλεκτική ενότητα θεωρίας και έρευνας. Στο Τμήμα μας, θα συναντήσετε ανθρώπους, ιδέες και κείμενα που θα σας κινήσουν την περιέργεια και το ενδιαφέρον, αλλά και που θα σας εμπνεύσουν ερμηνευτική πολυφωνία, κοινωνική ευαισθησία και κριτική επαγρύπνηση -ανάχωμα στις όποιες προκαταλήψεις και διακρίσεις. Θα γίνετε μέλη μιας κοινότητας ανοιχτής στην ευρύτερη κοινωνία, ενός ζωντανού εργαστηρίου ελεύθερου κριτικού στοχασμού, με άξονα το αγαθό της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η κρίση που πλήττει την κοινωνία τα τελευταία χρόνια δεν έχει αφήσει αλώβητο το Πανεπιστήμιό μας. Ωστόσο, με μόχθο και αίσθημα ευθύνης, τα μέλη του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού φροντίζουν για τη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου σπουδών, σε άμεση επικοινωνία με τη διεθνή ακαδημαϊκή σκηνή. Ελπίζουμε στην ενεργό συμμετοχή σας σ’ αυτό τον αγώνα και ευχόμαστε να βρείτε στο Τμήμα μας κίνητρα και γόνιμο έδαφος για την εκπλήρωση των προσδοκιών σας.

 

Αθηνά Αθανασίου
Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Βιβλιοθήκη

ergastirio logo

panteion banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

eakapp

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 920 1047,  +30 210 920 1048
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα