Εκπαιδευτικές Δράσεις

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ (‘WRITING-UP SEMINARS) | Κάθε Πέμπτη 18.00-20.00 | αίθουσα 318 (β' όροφος), γυάλινο κτίριο στο Πάντειο

Πρόκειται για εβδομαδιαίες συναντήσεις, κατά τις οποίες οι διδακτορικοί φοιτητές/ριες του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας παρουσιάζουν μέρος της εν εξελίξει έρευνάς τους παρουσία του/της επιβλέποντα/ουσας και συζητούν με τους συναδέλφους τους ζητήματα που προκύπτουν κατά την έρευνά τους.

Πρόγραμμα writing-up seminars ΧΕ 2018-19

‘ΤO ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ’. ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ | Mάιος 2018| αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.

Το καλοκαίρι του 1979, διακόσιοι Γερμανοί, άντρες και γυναίκες, έφθασαν στη χερσόνησο του Σαρακήνικου, στην νοτιοανατολική Ιθάκη. Εκεί, σε μια έκταση 480 στρεμμάτων, στήθηκε ένας οικολογικού τύπου οικισμός με άξονα τις κοινοτικές, συλλογικές κοινωνικές δομές και τις μικροοικονομικές διαδικασίες που έδινε έμφαση στις βιοκαλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την χειροτεχνία και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τεχνολογίας.
Η κοινότητα του Σαρακήνικου λειτούργησε υποδειγματικά τα πρώτα χρόνια. Σύντομα όμως, η ανυπαρξία ενός κοινού στόχου συμβίωσης, οι οικονομικές δυσκολίες και οι αυξανόμενες πιέσεις που δέχθηκε το κοινόβιο λόγω της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, οδήγησαν το εγχείρημα σε φθίνουσα πορεία.
Η κοινότητα άρχισε να παρακμάζει και να χάνει τον κοινοβιακό της χαρακτήρα, με αποκορύφωμα, το 1986, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων να εγκαταλείψει διαπαντός το εγχείρημα.  
Η παρουσίαση του έργου «Σαρακήνικο» στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα αποτελείται από ένα αρχείο με βίντεο, φωτογραφίες και αντικείμενα που αποτυπώνουν αναστοχαστικά την ουτοπική πρωτοβουλία του Σαρακήνικου, διερευνώντας την συναισθηματικά, πολιτικά και οντολογικά φορτισμένη συνθήκη ενός εναλλακτικού συλλογικού εγχειρήματος αυτού του μεγέθους.
Οι συμμετέχοντες προπτυχιακοί φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να διαδράσουν ποικιλοτρόπως με το αρχείο, να θέσουν ανθρωπολογικά ερωτήματα και να διερωτηθούν σχετικά με την φύση της ίδιας της παρουσίασής του: Μα είναι αυτό τέχνη; Πως σχετίζεται με την κοινωνική ανθρωπολογία; Πως θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δυο πειθαρχίες προς όφελος μιας διευρυμένης, πειραματικής ερευνητικής διαδικασίας;

Διοργάνωση: Εύα Γιαννακοπούλου και Πάνος Σκλαβενίτης με τη συνεργασία της Ελεάνας Γιαλούρη


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ CITY BRANDING | Απρίλιος 2018 | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο

Πρόκειται για ένα εργαστήριο μεταξύ τέχνης και ανθρωπολογίας που λαμβάνει χώρα παράλληλα με το μάθημα Ανθρωπολογία και Τέχνη το οποίο διδάσκεται στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Μέσα από παρουσιάσεις, συζητήσεις και χρήση των εργαλείων της σύγχρονης τέχνης οι φοιτητές θα προσεγγίσουν, θα αναλύσουν, θα προβληματοποιήσουν και θα δημιουργήσουν εικόνες και λόγους για την πόλη της Αθήνας.
Συντονισμός: Σοφία Γρηγοριάδου με τη συνεργασία της Ελεάνας Γιαλούρη

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
27 Φεβρουαρίου – 15 Μαίου 2018 | Διάρκεια: 10 τρίωρες συναντήσεις | 17.00-20.00 | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.

Το σεμινάριο επιδιώκει να παρουσιάσει την εξέλιξη της καλλιτεχνικής φωτογραφίας μέσα από την εξέταση των κοινωνικών συμφραζομένων, καθώς και των αισθητικών αντιλήψεων, που χαρακτηρίζουν τα διάφορα φωτογραφικά ρεύματα. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι βασικές έννοιες της θεωρίας της φωτογραφίας και του τρόπου οργάνωσης της φωτογραφικής σύνθεσης.

Θεματικές του σεμιναρίου: Οι απαρχές της φωτογραφίας στα μέσα του 19ου αιώνα. Το πορτρέτο. Η διφορούμενη σχέση της φωτογραφίας με τη ζωγραφική. Νατουραλισμός και Πικτοριαλισμός. Η φωτογραφία της κοινωνικής τεκμηρίωσης. Μοντερνισμός και «Νέα Αντικειμενικότητα». Φωτογραφία και καλλιτεχνικά ρεύματα στον ευρωπαϊκό Μεσοπόλεμο. Το μεταρρυθμιστικό φωτογραφικό ντοκουμέντο και ο αμερικανικός πολιτισμός. Το πολεμικό φωτορεπορτάζ. Η «άμεση φωτογραφία» και το «στιγμιότυπο». Σύγχρονες τάσεις στη φωτογραφία.   

Συντονισμός: Παναγιώτης Γέρος

ΕΘΝΟ-ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ-ΛΟΓΙΑ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Ιανουάριος- Φεβουάριος 2018, Tετάρτες 17:00-20:00 | Διάρκεια οκτώ δίωρες συναντήσεις | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει τις συμμετέχουσες/οντες στα ζητήματα της ανθρωπολογικής γραφής, και ιδιαίτερα στις τεχνικές αφήγησης, περιγραφής και ανάλυσης της εθνογραφίας. Οι συναντήσεις χωρίζονται σε δυο μέρη: το πρώτο μέρος θα βασίζεται σε προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση σημαντικών εθνογραφιών με στόχο να εντοπιστούν οι ρητορικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για να πείσουν για την πραγματικότητα του αφηγήματός τους. Ταυτόχρονα, θα συζητηθούν και κάποια κομβικά κείμενα κριτικής στην ανθρωπολογική γραφή. Το δεύτερο μέρος των συναντήσεων θα είναι πιο πρακτικό καθώς θα στηρίζεται σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής, με στόχο να γίνουν αντιληπτές οι διαφορετικές βαθμίδες αφήγησης και περιγραφής, στις εθνογραφικές σημειώσεις και στην εθνογραφική δημοσίευση.

Συντονισμός: Άρης Αναγνωστόπουλος
Διοργάνωση: ΕΑΕ με τη συνεργασία του ΠΜΣ του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας


SUMMER SCHOOL | VISUAL ETHNOGRAPHY OF CITYSCAPES | 1 – 23 Ιουλίου 2017


Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εργαστηρίου Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθήνας (ΝΙΑ), το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Φιλμ (Εthnofest) και το Τμήμα Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Vrije Universiteit του Άμστερνταμ, διοργανώνεται Summer School με θέμα Visual Ethnography of Cityscapes. Καλούνται οι τελειόφοιτοι φοιτητές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες (που βρίσκονται στο α’ έτος) του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας να καταθέσουν συμπληρωμένη φόρμα αίτησης συμμετοχής (την οποία θα βρουν στην ιστοσελίδα του Ολλανδικού Ινστιτούτου www.nia.gr) στον Δρ. Τρύφωνα Μπαμπίλη στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  έως τις 28 Aπριλίου 2017. Θα επιλεγούν έως 5 άτομα με υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση. Το κόστος συμμετοχής ειδικά για τους φοιτητές του Παντείου είναι 100 ευρώ. H γλώσσα που θα διεξαχθεί το Summer School θα είναι η αγγλική. Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση:
http://www.nia.gr/im ages/SUMMER_SCHOOL_GREECE_-___ __2017_Final.pdf


ΕΘΝΟ-ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ-ΛΟΓΙΑ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Απρίλιος 2017 | Διάρκεια: οκτώ δίωρες συναντήσεις | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει τις συμμετέχουσες/οντες στα ζητήματα της ανθρωπολογικής γραφής, και ιδιαίτερα στις τεχνικές αφήγησης, περιγραφής και ανάλυσης της εθνογραφίας. Οι συναντήσεις θα χωρίζονται σε δυο μέρη: το πρώτο μέρος θα βασίζεται σε προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση σημαντικών εθνογραφιών με στόχο να εντοπιστούν οι ρητορικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για να πείσουν για την πραγματικότητα του αφηγήματός τους. Ταυτόχρονα, θα συζητηθούν και κάποια κομβικά κείμενα κριτικής στην ανθρωπολογική γραφή. Το δεύτερο μέρος των συναντήσεων θα είναι πιο πρακτικό καθώς θα στηρίζεται σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής, με στόχο να γίνουν αντιληπτές οι διαφορετικές βαθμίδες αφήγησης και περιγραφής, στις εθνογραφικές σημειώσεις και στην εθνογραφική δημοσίευση.

Συντονισμός: Άρης Αναγνωστόπουλος (σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα Mαθαίνοντας από τη documenta)
Διοργάνωση: ΕΑΕ με τη συνεργασία του ΠΜΣ

ΔYNATOTHTEΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ZOTERO ΚΑΙ MENDELEY | Δευτέρα 3 Απριλίου, 17.00-19.00 | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.


Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ριες, υποψήφιους διδάκτορες και άλλους/ες ερευνητές/ριες που συνεργάζονται με το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Παρουσίαση: Γιάννης Λαγαμτζής.

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ | Διάρκεια:  έξι δίωρες συναντήσεις | Νοέμβριος 2016. Τετάρτες 15:00-17:00 | αίθ. ΕΑΕ (318), γυάλινο κτίριο.


Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει τις συμμετέχουσες/οντες στην πρακτική της εθνογραφικής έρευνας. Μέσα από διδακτικές συναντήσεις και πρακτικές ασκήσεις, θα προσεγγιστούν και θα αναλυθούν τα διαφορετικά στάδια της εθνογραφικής έρευνας, από τον σχεδιασμό της μέχρι τις πρακτικές του πεδίου, την ανάλυση των δεδομένων και τη συγγραφή της εθνογραφικής μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, θα αναλυθούν ζητήματα της εθνογραφικής έρευνας όπως: επιλογή του εθνογραφικού "πεδίου", διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων,  ερευνητικές τεχνικές ή μέθοδοι συλλογής δεδομένων (συμμετοχική παρατήρηση, συνεντεύξεις, ομαδικές δράσεις), σχέσεις ερευνήτριας/ητή με τα υποκείμενα της έρευνας, ηθικές όψεις της έρευνας ή δεοντολογικά ζητήματα σε σχέση με τη διαδικασία της έρευνας, συγγραφή σημειώσεων πεδίου και άλλες μέθοδοι αποτύπωσης, οργάνωση των δεδομένων της έρευνας, επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, το εθνογραφικό κείμενο.
 
Συντονισμός: Άρης Αναγνωστόπουλος και Αλεξάνδρα Σιώτου (σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα Mαθαίνοντας από τη documenta)
Διοργάνωση: ΕΑΕ με τη συνεργασία του ΠΜΣ

 

 

 

 

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Βιβλιοθήκη

ergastirio logo

panteion banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

eakapp

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 920 1047,  +30 210 920 1048
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα