Εκπαιδευτικές Δράσεις

 

 

SUMMER SCHOOL | VISUAL ETHNOGRAPHY OF CITYSCAPES | JULY 1st – 23rd, 2017

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εργαστηρίου Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθήνας (ΝΙΑ), το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Φιλμ (Εthnofest) και το Τμήμα Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Vrije Universiteit του Άμστερνταμ, διοργανώνεται Summer School με θέμα Visual Ethnography of Cityscapes. Καλούνται οι τελειόφοιτοι φοιτητές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες (που βρίσκονται στο α’ έτος) του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας να καταθέσουν συμπληρωμένη φόρμα αίτησης συμμετοχής (την οποία θα βρουν στην ιστοσελίδα του Ολλανδικού Ινστιτούτου www.nia.gr) στον Δρ. Τρύφωνα Μπαμπίλη στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.@Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  έως τις 28 Aπριλίου 2017. Θα επιλεγούν έως 5 άτομα με υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση. Το κόστος συμμετοχής ειδικά για τους φοιτητές του Παντείου είναι 100 ευρώ. H γλώσσα που θα διεξαχθεί το Summer School θα είναι η αγγλική. Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: http://www.nia.gr/im ages/SUMMER_SCHOOL_GREECE_-___ __2017_Final.pdf

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

Εθνο-γραφή και Ανθρωπο-λογία: εργαστήριο ανθρωπολογικής γραφής. Απρίλιος 2017: Διάρκεια: οκτώ δίωρες συναντήσεις.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει τις συμμετέχουσες/οντες στα ζητήματα της ανθρωπολογικής γραφής, και ιδιαίτερα στις τεχνικές αφήγησης, περιγραφής και ανάλυσης της εθνογραφίας. Οι συναντήσεις θα χωρίζονται σε δυο μέρη: το πρώτο μέρος θα βασίζεται σε προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση σημαντικών εθνογραφιών με στόχο να εντοπιστούν οι ρητορικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για να πείσουν για την πραγματικότητα του αφηγήματός τους. Ταυτόχρονα, θα συζητηθούν και κάποια κομβικά κείμενα κριτικής στην ανθρωπολογική γραφή. Το δεύτερο μέρος των συναντήσεων θα είναι πιο πρακτικό καθώς θα στηρίζεται σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής, με στόχο να γίνουν αντιληπτές οι διαφορετικές βαθμίδες αφήγησης και περιγραφής, στις εθνογραφικές σημειώσεις και στην εθνογραφική δημοσίευση.

Συντονισμός: Άρης Αναγνωστόπουλος (σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα Mαθαίνοντας από τη documenta)

 

 

Δυνατότητες και Εφαρμογές των προγραμμάτων Zotero και Mendeley | Δευτέρα 3 Απριλίου, 17.00-19.00.
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ριες, υποψήφιους διδάκτορες και άλλους/ες ερευνητές/ριες που συνεργάζονται με το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Παρουσίαση: Γιάννης Λαγαμτζής.

 

Σχεδιάζοντας την έρευνα πεδίου: Μεθοδολογικά εργαλεία και προβληματισμοί. Διάρκεια:  έξι δίωρες συναντήσεις.

Νοέμβριος 2016. Τετάρτες 15:00-17:00

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει τις συμμετέχουσες/οντες στην πρακτική της εθνογραφικής έρευνας. Μέσα από διδακτικές συναντήσεις και πρακτικές ασκήσεις, θα προσεγγιστούν και θα αναλυθούν τα διαφορετικά στάδια της εθνογραφικής έρευνας, από τον σχεδιασμό της μέχρι τις πρακτικές του πεδίου, την ανάλυση των δεδομένων και τη συγγραφή της εθνογραφικής μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, θα αναλυθούν ζητήματα της εθνογραφικής έρευνας όπως: επιλογή του εθνογραφικού "πεδίου", διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων,  ερευνητικές τεχνικές ή μέθοδοι συλλογής δεδομένων (συμμετοχική παρατήρηση, συνεντεύξεις, ομαδικές δράσεις), σχέσεις ερευνήτριας/ητή με τα υποκείμενα της έρευνας, ηθικές όψεις της έρευνας ή δεοντολογικά ζητήματα σε σχέση με τη διαδικασία της έρευνας, συγγραφή σημειώσεων πεδίου και άλλες μέθοδοι αποτύπωσης, οργάνωση των δεδομένων της έρευνας, επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, το εθνογραφικό κείμενο.

 

Συντονισμός: Άρης Αναγνωστόπουλος και Αλεξάνδρα Σιώτου (σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα Mαθαίνοντας από τη documenta)

 

 

 

 

 

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Βιβλιοθήκη

ergastirio logo

panteion banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

eakapp

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 920 1047,  +30 210 920 1048
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα