Νέα του τμήματος

Αποχαιρετισμός στον Σωτήρη Δημητρίου

 
Ψήφισμα του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Σωτήρη Δημητρίου που έφυγε στις 12 Αυγούστου 2016.
Ο Σωτήρης Δημητρίου, υπήρξε ένας από τους πρώτους κοινωνικούς ανθρωπολόγους της χώρας μας και μια ιδιαίτερα αγωνιστική μορφή στο χώρο της αριστεράς από τα νιάτα του μέχρι την τελευταία πνοή του. Υπήρξε φίλος και δάσκαλος μελών και φοιτητών του Τμήματός μας και άσκησε σημαντική επίδραση στην διανοητική συγκρότηση των νεώτερων κοινωνικών ανθρωπολόγων αλλά και άλλων κοινωνικών επιστημόνων. Στην άτυπη, αλλά επιστημονικά δραστήρια ομάδα “Δημήτριου”, συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων από όλο το φάσμα των κοινωνικών επιστημών. Η “Κριτική Διεπιστημονικότητα” δεν ήταν μόνο το όνομα του περιοδικού που εξέδιδε αλλά και ο επιστημονικός προσανατολισμός της ομάδας με εμπνευστή της και ψυχή της τον ίδιο τον Σωτήρη. Με τις πρωτοβουλίες του αυτές, με τα κείμενα του, με τις διαλέξεις του και κυρίως με τη γενναιόδωρησυμβολή του και τη στήριξή του στους νεώτερους επιστήμονες, έκανε την ανθρωπολογία πολυ πιο αναγνωρίσιμη στον δημόσιο - ακαδημαϊκό και μη ακαδημαϊκό - χώρο. Εκτός από την εντυπωσιακή του ευρυμάθεια του και το πνεύμα της αντίστασης στα καθιερωμένα και πολλαπλά καθεστώτα γνώσης και εξουσίας, αυτό που χαρακτήριζε τον Σωτήρη ήταν μια ασυνήθιστη στάση γενναιοδωρίας, ήθους και αλληλεγγύης που αποτελεί πηγή έμπνευσης και ηθική παρακαταθήκη για όσους συμπορεύθηκαν/με έστω και για λίγο μαζί του. 
Με το ψήφισμα αυτό εκφράζουμε στους οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια και δεσμευόμαστε ως Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου να αναλάβουμε ή/και να συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες για να τιμήσουμε την εξαιρετικά σημαντική επιστημονική και πολιτική του προσφορά.
 

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Βιβλιοθήκη

ergastirio logo

panteion banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

eakapp

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 920 1047,  +30 210 920 1048
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα